Skip to main content

Lietuvos BKI irklavimo rinktinės galimybės atrankoje į Londono Olimpines žaidynes

Šiandien dalyvauti Olimpinės atrankos regatoje į Poznanę išvyksta Lietuvos BKI irklavimo rinktinė. Kokie mūsų rinktinės šansai, kokiose rungtyse jie startuos  ir kas jų laukia?

Pakliūti į Londono BKI irklavimo regatą  yra labai, labai sunku. Nė vienoje kitoje  sporto šakoje atranka į žaidynes nėra tokia sunki kaip baidarių ir kanojų irklavime. Per pirmąją atranką Pasaulio čempionato Segete metu į žaidynes pakliuvo 8 vienvietininkai baidarininkai ir 7 kanojininkai, taip pat pakliuvo pirmosios 6 dvivietės baidarės ir kanojos. Segete vyko pirma ir paskutinė baidarių keturviečių valčių atranka – į Londona pakliuvo tik pirmos 10 valčių.

Antroje atrankoje Poznanėje dalyvaus tik Europos BKI irkluotojai. Į Olimpiadą paklius  2 pirmieji vienvietininkai bei tik pirmoji dvivietė.

    Pradžioje apie sunkesnes rungtis.

 

 

 K-2 1000 m. Irkluos Ričardas Nekriošius kartu su Andrejumi Olijniku. Dvivietėje jie irkluoja antrus metus. Prieš tai Ričardas irklavo ir lenktyniaudavo vienvietėje, o Andrejus irklavo dvivietėje su  R. Malinausku. Deja dėl asmeninių aplinkybių vienas talentingiausių praėjusio dešimtmečio Lietuvos baidarininkų baigė savo sportininę karjerą ir Andrejui teko ieškoti naujo partnerio. Juom tapo Ričardas. Jau pirmajame šios dvivietės sezone jie pajautė pergalės skonį. Pasaulio čempionate Segete jie laimėjo sidabro medalius neolimpinėje, bet kam tai rūpi, rungtyje. 1000 m rugtyje jiems sekėsi kiek sunkiau, jie liko 16-ti. Tai kokie bus jų priešininkai Poznanėje? Pradžiai 2009 m. Pasaulio čempionai ispanai, toliau seka čekai ir baltarusiai. Šios įgulos Segete startavo finale, bet liko už laimingojo šešeto. Toliau: 2009 Pasaulio čempionato prizininkai serbai,  2007 m Pasaulio čempionai francūzai. Dar galima paminėti slovėnus, danus.. Konkurencija didžiulė, priešininkai tituluoti..

C-2 1000 m: Raimundas Labuckas ir Tomas Gadeikis.

 

 

Tris kartus Pasaulio ir penkis kartus Europos čempionai C-2 200 m nuotolyje. Manau jie yra labiausiai nuskriausti mūsų rinktinėje, iš jų ICF atėmė jų rungtį. Ankstesnėje olimpinėje 500 m rungtyje jie Olimpiniame Pekine užėmė 10-tąją vietą, o jau kitais metais Pasaulio čempionate jie jau buvo  4-tieji. Ir kai jau atrodė, kad tuoj prasidės tikrosios pergalės, ICF paskelbė, kad  500 m rungtis yra išbraukiama iš OŽ programos. Į mainus nebuvo pasiūlyta nieko. Paliko tik 1000 m nuotolį. Sprinteriams persikvalifikuoti į „kilometristus“ tikrai nėra lengva..  Ir nors kanojininkų C-2 1000 m rungtyje nėra labai daug, bet ir ten reikia paprakaituoti. Šioje runtyje vieni iš favoritų yra vengrai, ispanai, francūzai. Prieš mėnesį lietuvius Mantovos regatoje lenkė ir italų įgula. Kaip minėjau kelialapį gaus tik pirmoji valtis.

 

 

K-2 200 m – Egidijus Balčiūnas su Ignu Navakausku. Egidijus yra 3 kartus Pasaulio čempionas šioje rungtyje kartu su A. Duonėla. Paskutinį kartą tai atsitiko 2003 metais, senokai. Jis taip pat startavo Sidnėjaus, Atėnų ir Pekino žaidynėse. Taigi titulų ir patirties per akis. Jo naujasis partneris Ignas praėjusiais metais irklavo su V. Seja bei Europos čempionate užėmė 12 vietą. Europos jaunimo čempionate buvo septintieji. Tokį rezultatą jie pasiekė be jokio finansavimo, deja, šie rezultatai neatkreipė niekeno dėmesio. Egidijui per pagrindines varžybas iki finalo vis pritrūkdavo kelių šimtųjų sekundės dalių.. Todėl buvo nuspręsta, kad reikia ieškoti kažko naujo. To pasekoje atsirado ši įgula. Patirtis ir jaunas veržlumas suteikė vilties, kad gal kas nors ir išeis. Jau per pirmasias šių metų  tarptautines varžybas Mantovoje jie nors ir padarė keletą klaidų, bet tik 0.01 sekundės pralošė italų įgulai.  Per Lietuvos taurės regatą jie demonstravo aukštą irklavimo klasę.

Ar jie turi šansų? Gal ir nedaug, bet kol nepasibaigė lenktynės- galimybė yra. Jų lauks vengrai, danai. Jie iš praėjusio Pasaulio čempionato finalo. Toliau Olimpiniai čempionai ispanai, Pasaulio čempionai serbai, rusai, Europos vicečempinai švedai..

 

 

Ir paskutinė, gal kiek „lengvesnė“ rungtis K-1 200 m. Į žaidynes pakliūna pirmosios dvi valtys.  Montovoje  E. Balčiūnas aršiai kovojo su italu Zerialu, tapo antruoju,  I. Navakauskas gerokai atsiliko ir liko 6-tas. Per Lietuvos taurės regatą stipresnis jau buvo Ignas.

Nusprendžiau, kad Poznanėje startuos Egidijus. Manau, kad patirtis ir sugebėjimas susikaupti bei išspausti iš savęs viską per svarbiausias varžybas turi didesni pranašumą prieš jauną veržlumą ir „žvėrišką“ jėgą. Beto dar Ignas visiškai neturi vienvietininko tarptautinės patirties..  Kas laukia Egidijaus Poznanėje: Olimpinis čempionas ispanas S. Cravioto, latvis A. Rumiancevas, Europos vicečempionas švedas, Europos prizininkas ukrainietis, Europos finalininkas italas Zerialas...

 

Po atrankos varžybų Lietuvos BKI rinktinė pasiliks Poznanėje ir dalyvaus I Pasaulio taurės etape, prie jų prisijungs trenerio G. Aleksiejūno merginos bei kanojininkas J. Miasniankinas.  J. Šuklinas šį etapą praleidžia.